Poslali ste si životopis do svojej vysnívanej firmy? Čo bude nasledovať?

Pracovný pohovor je často prvou vzájomnou interakciou kandidáta so spoločnosťou. Čaká vás vstup do profesijného života? Alebo by ste radi zlepšili sebaprezentáciu? Prečítajte si článok plný tipov od kolegyne Sašky a zistite, ako sa správne pripraviť na interview.

Ako recruiterka v spoločnosti Mazars stretávam stovky kandidátov ročne na osobných, ako aj online stretnutiach na rôzne pozície. Málokedy ma však prekvapí junior kandidát dostatočnou pripravenosťou na pohovore. Práve tá je veľmi dôležitá a netreba ju podceniť. Juniori a absolventi môžu mať často nevýhodu nedostatku predošlých skúsenosti z iných zamestnaní či pohovorov. Rada by som sa preto podelila o niektoré základné tipy, ktoré by mohli byť nápomocné a zvýšili tak šance na pohovore u vysnívaného zamestnávateľa.

Už pri tvorbe životopisu ovplyvňujete obsah budúceho pohovoru. Dávajte si preto pozor, čo v ňom zdieľate. Nechcete predsa dopadnúť ako Jen zo seriálu IT Crowd. Tá si svoje uvedené cenné skúsenosti s počítačmi obhajuje na pohovore schopnosťou čítať e-maily, posielať e-maily, mazať e-maily, používať myš, klikať či dokonca klikať dvojmo. :-)

Jen_IT_Crowd2

https://www.youtube.com/watch?v=NuPolrd9yuo

Príprave CV sa v tomto článku bližšie venovať nebudem, pomôžem vám však v nasledujúcich krokoch, keď už je zaslaný. Takže – čo ďalej?

 

1. Očakávajte telefonický pre-screening

Ide o krátky úvodný, približne päťminútový telefonický rozhovor s recruiterom, ktorý si ešte pred pohovorom často rád ujasní a doplní niektoré informácie. Dopomôžu mu k efektívnejšiemu procesu selekcie kandidátov. Môže sa pýtať napríklad na:

  • konkrétnejšie detaily ohľadom niektorých skúseností,
  • očakávania smerom k pozícii a firme,
  • vaše očakávané podmienky (plat, dátum nástupu),
  • jazykové zručnosti v prípade, že sú požadované.

Ako overovaciu metódu môže recruiter prepnúť konverzáciu do iného jazyka. Verte, že preľaknutie sa a zavesenie telefónu v strede rozhovoru nie je najlepšie pripravená reakcia. Ak ste v situácii, ktorá vám hovor nedovoľuje, dohodnite sa pokojne na inom termíne telefonátu ešte na začiatku.

2. Naštudujte si potrebné informácie

Naštudujte si vopred bližšie informácie o spoločnosti. Čomu sa spoločnosť venuje? Aké zaujímavé projekty rieši? Aké sú hodnoty a piliere, na ktorých stavia?

Pozrite si webstránku spoločnosti, Finstat alebo stránky spoločnosti na sociálnych sieťach (Facebook, LinkedIn, Instagram). Čím sa firma vo vašich očiach odlišuje od konkurencie? Dobrá informovanosť je znakom vysokej motivácie a proaktívneho prístupu.

Máte vopred informáciu, s kým bude pohovor prebiehať? Pohovoru sa okrem recruitera môže zúčastniť napríklad technický manažér či konateľ spoločnosti. Prezrite si ich LinkedIn profil (pracovné skúsenosti, dosiahnuté certifikácie, záľuby). Možno nájdete spoločné záujmy, ktoré sa dajú využiť ako ice-breaker počas pohovoru. A čo ak to uvidia? O to lepšie. :-)

3. Pripravte sa na často opakujúce sa otázky

Štúdium na Rokforte ste pravdepodobne neukončili so záujmom o brigádnickú pozíciu Harryho Pottera. Funkčné veštecké gule sa tiež ťažko zháňajú, a teda samozrejme nemôžete úplne odhadnúť, čo všetko bude obsahom pohovoru a aké otázky dostanete. Na často kladené otázky sa však viete dobre pripraviť.

Môžete sa naučiť prerozprávať svoj príbeh, doterajšie najvýznamnejšie skúsenosti a míľniky. Popremýšľajte o svojich očakávaniach, cieľoch, silných stránkach, osobnostných charakteristikách či špecifikách.

Pripravte sa na behaviorálne otázky či metódu S.T.A.R. Recruiteri sa touto metódou snažia predikovať vaše budúce správanie na základe zvládnutia minulých skúseností. Zameriavajú sa na overenie konkrétnych kompetencií (time-management, kreativita, organizovanosť). Otázky postupujú v týchto oblastiach:

  • S (situation) – situácia

Uveďte nám situáciu, kedy ste sa naposledy cítili pod veľkým tlakom.

Recruiterovi opíšte konkrétnu situáciu, ktorá sa vám udiala.

  • T (task) – úloha

Popíšte, aká bola vaša rola v danej situácii.

Popíšte vaše zodpovednosti v danej úlohe alebo projekte. Kto všetko sa na tom podieľal? Aké komplikácie nastali?

  • A (action) – akcia

Podeľte sa, ako ste postupovali v riešení situácie.

Môžete popísať, čo ste urobili najskôr. Aké boli vaše konkrétne nápady, vstupy, riešenia? Ako osoby naokolo reagovali? Čo ste na základe toho urobili potom? Recruiter sa samozrejme bude dopytovať hlbšie a rozhovor bude rozvíjať spolu s vami.

  • R (result) – výsledok

Ako situácia nakoniec dopadla?

Ako dlho trval tento stav? Aká bola reakcia manažéra/tímu? Popíšte výsledky situácie a čo ste sa naučili. Možno ste časom dostali na základe tejto skúsenosti aj ďalšie iné zodpovednosti. Možno nedopadla najlepšie, ale už viete, čo by ste urobili nabudúce inak.

Oblastiam sa venujte podrobne, snažte sa držať si štruktúru a nepreskakovať z jednej témy na druhú.

4. Zvoľte vhodné oblečenie (aj v prípade, že je pohovor online)

Šance si viete zvýšiť výberom upraveného a decentného oblečenia. Pozor na príliš vyzývavé strihy či farby. Farby môžu vyvolávať u ľudí určité emócie.

  • Chceli by ste pôsobiť dôveryhodne a stabilne? Zvoľte modrú.
  • Biela môže vyjadrovať čistotu, zodpovednosť, puntičkárstvo či analytické myslenie.
  • Červená pôsobí sebavedomo, dominujúco, no niekedy agresívne. Pre oživenie môžete zvoliť skôr doplnok v tejto farbe.
  • Oranžová alebo žltá môžu pôsobiť veselo a ambiciózne, no ich vnímanie je trochu zložitejšie. Vo väčšom zastúpení môžu tiež vyvolať nepokoj a úzkosť.

5. Myslite na časovú rezervu pred pohovorom

Pripravte sa na neočakávané situácie a nechajte si časovú rezervu. Je lepšie dostaviť sa skôr (5-10 minút) ako neskôr. Nastať môžu problémy s parkovaním, meškanie spojov, komplikovaná dostupnosť budovy. Čas čakania vo firme využite na preskúmanie atmosféry firmy, priestorov a ľudí. Na online stretnutie sa taktiež pripojte o 5 minút skôr pre prípad technických problémov.

6. Uvedomujte si svoju neverbálnu komunikáciu

Keď dá futbalista gól alebo keď sa vám niečo podarí, kvôli procesom v tele často prirodzene vyskočíte do priestoru či zdvihnete ruky. Funguje to aj naopak - niektoré fyzické úkony vám vedia priniesť pozitívne emócie.

Ako správne naladiť svoje telo?

  • Pred pohovorom sa ponaťahujte, rozpažte ruky, usmejte sa. Procesy v tele vám pomôžu cítiť sa príjemnejšie a sebavedomo.
  • Počas pohovoru udržujte telo vzpriamené a nasmerované k osobám, s ktorými prebieha konverzácia.
  • Vytiahnite ramená, udržujte očný kontakt (neprepáľte však recruiterovi dieru do hlavy).
  • Usmievajte sa, no taktiež nie prehnane.
  • Kontrolujte hlasitosť a dynamiku hlasu.
  • K upokojeniu pred stretnutím vám pomôže trojsekundový hlboký nádych. Upokojí srdcovú frekvenciu a telo aktiváciou parasympatického nervového systému.

Čomu sa, naopak, vyhnúť?

  • Vyhnite sa prudkým pohybom,
  • nervóznym kopaním nôh,
  • prevracaniu zraku,
  • kríženiu rúk.

7. Ukážte zdravú asertivitu a úprimnosť, motiváciu a entuziazmus

Ukážte záujem svojou aktivitou a pýtaním sa otázok. Pýtať sa môžete na zoskupenie tímu, systém hodnotenia, benefity, možnosti tréningov. Nebojte sa prebrať iniciatívu počas dlhšej tichej pauzy. Naberte odvahu konfrontovať (samozrejme s rešpektom) recruitera odlišným pohľadom na vec.

Každý človek sa učí a prechádza neúspešnými pokusmi a omylmi. Nebojte sa podeliť o svoje zlyhania a o to, čo ste sa vďaka nim naučili. Osobne, veľmi si vážim situácie, v ktorých je kandidát úprimný a otvorene prezentuje svoj nedostatok. Ten sa časom aj tak ukáže. :-) Ideálne je, ak uvediete aj to, ako ste na ňom zapracovali alebo aktívne pracujete.

Na konci stretnutia sa opýtajte recruitera na ďalší postup a dobu čakania na výsledok pohovoru. Môžete sa tiež dodatočne poďakovať za stretnutie prostredníctvom e-mailu. Neobíde vás plusový bod navyše.

8. Špecifiká online pohovoru

V poslednom čase sa stretávame stále s častejšou realizáciou online stretnutí, ktoré so sebou taktiež prinášajú svoje špecifiká. Rada by som sa na záver podelila dodatočnými tipmi.

  1. Oboznámte sa s online komunikačnými nástrojmi a platformami (Skype, MS Teams, Zoom...).
  2. Skontrolujte si všeobecné nastavenia mikrofónu, webkamery či internetového pripojenia.
  3. Pripravte si plán B (pre prípad technických problémov). Môžete si pripraviť náhradné zariadenie, napr. tablet, notebook spolubývajúceho, mobil. Ak sa vám niekoľko minúť nedarí pripojiť, dohodnite sa na náhradnom termíne.
  4. Prichystajte si priestor okolo seba. Mate výhodu odprezentovať sa cez svoj osobitý priestor, ktorý nám napovie veľa.
  5. Skontrolujte jas v miestnosti. Posaďte sa napríklad oproti oknu, avšak nie k príliš ostrému svetlu. Vizuálny podnet je tiež veľmi dôležitý pre vzájomne efektívnu interakciu.
  6. Nájdite si vhodné miesto bez rušivých elementov či iných ľudí pre lepšiu koncentráciu.
  7. Pripojte sa k schôdzi v časovom predstihu.
  8. Preneste svoju motiváciu do hornej časti tela.
  9. Máte možnosť ukázať svoju flexibilitu a schopnosť riešiť neočakávané situácie, napríklad ak ku vám príde kuriér, mačka vyskočí na stôl alebo do izby vtrhne priateľ/-ka či rodič.
  10. Pokojne vopred informujte recruitera o možných rušivých vplyvoch, ktoré nebudete vedieť ovplyvniť (rekonštrukcia u susedov alebo plačúce dieťa).

 

Teóriu ste úspešne zvládli. Ostáva už len zapriať vám veľa šťastia pri pohovore na vytúženú pracovnú pozíciu. :-)

Discover more